Министерство на спорта отрязало „Марек“ от исканите пари за „Бончук“? Втородивизионни състави ще продължат да тъпчат емблематичният стадион в Дупница – „Бончук”. Така ще бъде докато легендарното спортно съоръжение бъде реновирано съгласно изискванията за получаване на лицензия за мачовете от елита.
Няма изгледи засега „Бончук” да получи лицензия за мачовете от елита. Проектът, предвиждащ ремонти на стойност близо половин милион лева, най-вероятно няма да получи одобрение от страна на спортното министерство и има реален риск да изгуби исканите 473 хиляди лева, информира struma.com. Причината за това била в съдебната регистрация на клуба. ОФК”Марек 2010” кандидатства за финансиране, но клубът е регистриран в частна, а не в обществена полза, което е основната пречка, поясниха експертите пред електронната медия. Те са категорични, че съгласно действащата нормативна уредба, организации регистрирани в частна полза се финансират със собствени средства, набрани от членски внос, чрез използване на първоначално внесеното в НПО имущество. Другият вариант е чрез проекти, финансирани от правителството или други неправителствени организации, но трябва да се има предвид, че някои от организациите, предоставящи финансиране, изискват бенефициерите по проектите да бъдат учредени в обществена полза, поясняват експертите.
Парите са заложени в проект по Наредба Н 1 на спортното министерство. С тях се предвиждаше „Бончук” да бъде реновиран и да получи лицензия. Проектното предложение, с което се иска финансиране, предвиждаше като приоритетни дейности ремонт на трибуните, на помещенията, подмяна на дренажната и поливната системи и други.